FAQ

Kunnen muggen/insecten het Coronavirus overbrengen?

Muggen kunnen een aantal virussen overbrengen, waaronder knokkelkoorts, gele koorts, zika of het West-Nijlvirus. Een heleboel andere virussen zoals hiv of ebola kunnen ze echter niet overbrengen, hoewel ze wel aangetroffen kunnen worden in bloedmonsters van besmette personen. Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs om te suggereren dat muggen het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) overbrengen.
Voor gedetailleerde publieke informatie en richtlijnen over de preventie van infecties in het algemeen en het Coronavirus in het bijzonder verwijzen we u naar
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Zijn er het hele jaar door insecten?

De aanwezigheid van insecten hangt sterk af van het weer en het klimaat. Van vliegende insecten (zoals vliegen en muggen) zijn er in de lente en zomer heel veel. In de herfst zijn ze er bij een redelijke temperatuur nog steeds wel, maar in de winter vrijwel niet. Andere insecten zijn minder weersgevoelig en zien we het hele jaar door (zoals kakkerlakken en mijten), hoewel ze in de wintermaanden (november-februari) waarschijnlijk wel minder actief zijn.

Wat is het verschil tussen een gewone steekmug en een tijgermug?

De tijgermug is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is in Europa terechtgekomen via transporten van gebruikte banden, waar de muggen eitjes in hadden gelegd. De tijgermug verschilt in meerdere opzichten van de gewone steekmug:
- Hij ziet er anders uit: hij heeft een robuust lijfje met zwarte en witte strepen.
- Hij heeft maar heel weinig water nodig om zijn eitjes te leggen: een pot met een laagje stilstaand water of een plas is voldoende. Dus hij kan zich makkelijker voortplanten.
- Hij is agressiever dan de gewone steekmug en zijn beten zijn pijnlijker en leiden vaker tot een allergische reactie.
- De tijgermug gaat ook agressiever te werk: hij bijt voornamelijk overdag, terwijl de gewone steekmug ‘s nachts actief is. 

In hoeverre maakt het voor insecten uit hoe schoon een huis is?

Veel soorten worden aangetrokken door voedselresten, rottend materiaal of uitwerpselen, waar ze van eten om zich te ontwikkelen. Hoewel de aanwezigheid hiervan dus niet direct leidt tot het ontstaan van insecten, bevordert het wel hun ontwikkeling en toename. Een schoon huis is dus belangrijk om het aantal insecten onder controle te houden.

Wat kan ik, naast het gebruik van insecticiden, thuis doen om insecten te verdelgen of te weren?

- Laat geen voedselresten (kruimels, vet, etc.) liggen en houd het huis goed schoon.
- Zorg dat de vuile vaat zich niet opstapelt.
- Bewaar voedsel in luchtdichte verpakkingen.
- Behandel huisdieren tegen vlooien en teken en houd hun omgeving schoon.
- Houd afvalbakken goed gesloten en gebruik sterke zakken.
- Zorg dat er geen water blijft staan in potten en bakken in uw tuin of op het balkon. Hier kunnen muggen hun eitjes in leggen.

Werken bestrijdingsmiddelen ook tegen de tijgermug?

Ja. Alle producten van Zen’sect die ontwikkeld zijn om muggen te verdelgen of te weren, werken ook tegen tijgermuggen.

Bestaan er ook natuurlijke insecticiden?

De natuur bevat stoffen die als een natuurlijk insecticide werken. Een voorbeeld hiervan zijn natuurlijke pyrethrines, een mengsel van organische bestanddelen dat van nature aanwezig is in bepaalde planten en bloemen, zoals de chrysant (algemeen bekend als pyrethruminsecticide). Ook andere planten, zoals lavendel, geranium en ceder, hebben een min of meer insectenwerende werking.

Waar kan ik het beste Zen’sect producten kopen?

De producten van Zen’sect worden in de meeste supermarkten en drogisterijen verkocht.

Mogen insecticiden van Zen'sect gebruikt worden voor huisdieren en planten?

Onze producten zijn ontwikkeld uw gezin bescherming te bieden, gebruik ze niet op dieren noch planten.

Om ongewenste effecten te voorkomen, gebruik het product door zorgvuldig de instructies op het label te volgen.

We kunnen niet anticiperen op de effecten die het product op alle soorten huisdieren kan hebben, neem in geval van twijfel contact op met uw dierenarts of contacteer Henkel Consumenten Service.